Echo Tablica

Artykuły

Echo Szczecina

22.04.2021

Kolejne punkty na kulinarnej mapie Pomorza Zachodniego

Kolejne punkty na kulinarnej mapie Pomorza Zachodniego
 Echo Newsletter  Nie przegap - zapowiedzi wydarzeń, konkursy, newsy!

Gospodarstwo ekologiczne, pasieka, winnica oraz przedsiębiorstwa rybne wzbogaciły Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego. Certyfikaty nowo przyjętym członkom wręczył 22 kwietnia br. w Przelewicach wicemarszałek województwa Olgierd Kustosz.

- Serdecznie gratuluję dołączenia do grona naszych niepowtarzalnych, zachodniopomorskich smaków. Życzę, aby miejsca, w których produkują czy serwują Państwo regionalną żywność, były często odwiedzane przez poszukiwaczy smaków – mówił wicemarszałek Olgierd Kustosz.

Gospodarstwo ekologiczne Kozi Gródek w Redlicy 

Na 35 hektarach hodowanych jest 130 kóz rasy saaneńskiej i anglonubijskiej. Dzięki doskonałym warunkom bytowym zwierząt oraz naturalnym paszom pozyskiwane jest wysokiej jakości mleko kozie, które nie posiada charakterystycznego zapachu. Z uzyskanego mleka wytwarzane są produkty wysokiej jakości: świeże niepasteryzowane mleko kozie i ser kozi.

- Ser kozi wytwarzany jest w prz...

Czytaj więcej +
Źródło: wzp.pl