Na Listę Produktów Tradycyjnych trafił kolejny produkt z naszego regionu, a Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego przyjęła do swojego grona sześciu nowych członków. Listy gratulacyjne i certyfikaty wyróżnionym wręczył 21 stycznia br. w Szczecinie, wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa.
- Serdecznie gratuluje Państwu tego, że dołączyliście do naszej regionalnej, kulinarnej skarbnicy. Cieszę się, że na festynach, piknikach, targach czy eventach pojawią się kolejne smaki z Pomorza Zachodniego - mówił wicemarszałek Jarosław Rzepa.
Napój z Klępicza
Płynna, lekko kleista ciecz koloru bursztynowego. Ma owocowy smak, o cytrusowo-śliwkowym wykończeniu. Aromat soczystych owoców, śliwek...
Na Listę Produktów Tradycyjnych trafił kolejny produkt z naszego regionu, a Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego przyjęła do swojego grona sześciu nowych członków. Listy gratulacyjne i certyfikaty wyróżnionym wręczył 21 stycznia br. w Szczecinie, wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa.
- Serdecznie gratuluje Państwu tego, że dołączyliście do naszej regionalnej, kulinarnej skarbnicy. Cieszę się, że na festynach, piknikach, targach czy eventach pojawią się kolejne smaki z Pomorza Zachodniego - mówił wicemarszałek Jarosław Rzepa.
Napój z Klępicza
Płynna, lekko kleista ciecz koloru bursztynowego. Ma owocowy smak, o cytrusowo-śliwkowym wykończeniu. Aromat soczystych owoców, śliwek, moreli i pomarańczy uzupełniają delikatne miodowe nuty. Słodycz miodu pitnego trójniak Czcibor, równoważy cytrusowa świeża kwasowość oraz delikatny posmak wędzonej śliwki. Początki wytwarzania tego produkty przypadają na lata 70-te XX wieku.
Miód pitny trójniak Czcibor to 53 produkt z Pomorza Zachodniego, który znalazł się na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych. Trafiają na nią lokalne, niepowtarzalne przysmaki, które wyróżniają dany region. Informacje o wszystkich produktach z naszego województwa, które trafiły na LPT, dostępne na stronie Wydziału Rolnictwa i Rybactwa UMWZ: https://bit.ly/2CruiVJ .
Słodka pasja z Miłogoszczy
„Pasieka z Pasją” zaczęła działać w czasach dwudziestolecia międzywojennego. Obecnie liczy 600 rodzin pszczelich. Miody są nierozgrzewane, czyli nakładane do słoików na zimno.
- Brak wysokiej temperatury podczas procesu sprawia, że nie są one pozbawione swoich cennych właściwości – informował właściciel Paweł Hawran.
Leśny, lipowy, klonowy, chabrowy, gryczany, rzepakowy, spadziowy czy faceliowy to tylko kilka gatunków miodów jakie oferuje Pasieka z Pasją.
Owocowo w Lekowie
Gospodarstwo Rolne „Malinowy Ogród” to miejsce, w którym na podstawie rodzinnych receptur, na bazie naturalnych składników i w oparciu o tradycyjne metody produkcji, powstają syropy, dżemy bez cukru, powidła oraz nalewki. Właściciele 9-letniego gospodarstwa specjalizują się w uprawie maliny jesiennej. Oferują także herbatki ziołowe, które powstają z naturalnych składników zbieranych ręcznie, w miejscach wolnych od przemysłu. Starannie wyselekcjonowane zioła lipy, pokrzywy, akacji czy też czarnego bzu, suszone są w naturalny sposób, bez dostępu światła słonecznego, aby zachowały cenne właściwości prozdrowotne.
Niepowtarzalny smak wina
Pierwsze hektary zostały założone w 2015 r. W winnicy „Kojder” z Babinka uprawiane są głównie białe odmiany winorośli takie jak Solaris, Souvignier gris, Muscaris i Johanniter. Prior i Cabernet cortis to przedstawiciele czerwonych odmian.
- Od początku nie stosujemy chemicznych środków ochrony roślin ani syntetycznych nawozów, aby nie zakłócać naturalnej harmonii, która sprzyja powstawaniu unikalnych aromatów i smaków. Nasze wina są niezwykle aromatyczne. Charakteryzują się lekkością, świeżością i długim finiszem. – mówił współwłaściciel Marek Kojder.
Regionalnie i smacznie w Kołobrzegu
Hotel Aquarius Spa*****, a dokładniej hotelowa restauracja Horyzont oferuje dania wysokiej jakości, tworzone w oparciu o ekologiczne produkty, pochodzące od lokalnych dostawców. Szef kuchni, aby uzyskać wyjątkowy smak każdej potrawy, umiejętnie dobiera składniki oraz stosuje właściwe metody gotowania.
- Przede wszystkim ryby bałtyckie, sery, polska wołowina, wieprzowina czy konfitury - wszystko to co smaczne i bez chemii. Jesteśmy w Kołobrzegu jedną z dwóch restauracji, która ma slow food. – mówił szef kuchni Grzegorz Nowicki.
Ziemniakowe bistro ze Stargardu
„Ziemniakowelove” to lokal stworzony z miłości do ziemniaków i pasji do gotowania. Restauracja oferuje dania oparte właśnie na tym produkcie. Jej specjalnością są ziemniaki pieczone w piecu opalanym drewnem.
- Dbając o wysoki standard oferowanych dań, a także wspierając lokalnych producentów, surowce stosowane do przygotowywania potraw pochodzą przede wszystkim z pól małych gospodarstw rolnych i od lokalnych rzemieślników – informowała właścicielka Iwona Mazurek-Orłowska.
Nowe spojrzenie na dawne receptury
Kuchnia szczecińskiej Gospody Herbu Korab bazuje na daniach sezonowych, łączy stare tradycje kuchni kresowej, staropolskiej i pomorskiej. To także akcenty żydowskie, armeńskie kaukaskie oraz pochodzące z domu rodzinnego babci szefa lokalu – pruskie. Wszystkie potrawy powstające w gospodzie przygotowywane są własnoręcznie, w oparciu o najwyższą jakość surowców pozyskiwanych od lokalnych przedsiębiorców z zastosowaniem tylko naturalnych dodatków.
SDK Pomorza Zachodniego powstaje w ramach inicjatywy Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Jej członkami mogą zostać gospodarstwa rolne, zakłady przetwórstwa żywności, punkty gastronomiczne, obiekty świadczące usługi hotelarskie, sklepy i restauracje. Obecnie liczy 60-ciu członków. Więcej Informacji na temat sieci: http://www.sdk.wzp.pl.